Метод оцінювання показників збережуваності бортового обладнання зенітних керованих ракет для вирішення завдань продовження їх призначених показників - Ланецький Б.М.; Коваль І.В.; Попов В.П. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Для вирішення завдань продовження призначених показників зенітних керованих ракет (ЗКР) необхідно проводити оцінювання показників їх залишкової збережуваності. У зв'язку з цим у статті запропонований метод оцінювання показників збережуваності бортового обладнання ЗКР, який містить процедуру дво- етапного оцінювання емпіричної функції розподілу (ЕФР) тривалостей зберігання виробів до відмови. На першому етапі здійснюється попереднє оцінювання ЕФР з використанням непараметричних методів ста- тистики. Для попереднього оцінювання ЕФР використовуються результати експлуатаційних випробувань бортового обладнання ЗКР та апріорна інформація про імовірність безвідмовної роботи на момент поча- тку експлуатації, перших років експлуатації та граничних термінах служби. На другому етапі здійснюєть- ся апостеріорне оцінювання ЕФР на основі відновленої залежності накопиченої інтенсивності відмов від тривалості зберігання. Особливістю запропонованого методу є те, що можливість застосування того чи іншого непараметричного методу статистики для побудови попередньої ЕФР оцінюється на основі порів- няння точності оцінок показників залишкової збережуваності, які необхідні для вирішення завдання продо- вження призначених показників ЗКР. Отримані точкові та інтервальні оцінки середнього залишкового те- рміну служби ЗКР для п'яти варіантів вихідних даних, які відрізняються величиною коефіцієнту варіації та тривалістю спостережень. Показано, що метод послідовного переходу до нової системи координат у порі- внянні з іншими непараметричними методами дозволяє отримати більш прийнятні оцінки середнього за- лишкового терміну служби ЗКР.