پوشش‌های خود جداشونده با کاربردهای صنعتی - شهلا پازکی‌ فرد (مطالعات در دنیای رنگ)
در این مقاله مفهوم و اساس پوشش‌های خود جداشونده بازنگری شده است. یک پوشش خود جداشونده، پوششی است که در طی فرآیند تشکیل فیلم به صورت خود به خودی به دو لایة پیوسته و با اتصال داخلی، تفکیک می‌گردد. علم مرتبط با این مفهوم، ابزاری است برای فرموله کردن پوشش‌های نوین با خواص و کاربردهای ویژه از جمله کامپوزیت‌های فیلم تشکیل‌دهنده بر اساس مخلوط‌های پلیمری ناسازگار که قابلیت تولید پوشش‌هایی با ساختار ترکیبی پلیمر/پلیمر را داشته و در برخی از حوزه‌های کاربردی عملکردی برجسته دارند. مفهوم خود جداشوندگی را می‌توان در انواع پوشش‌های حلال پایه، آب پایه و پودری بکار برد. این مفهوم به فرمولاسیونی ویژه و همچنین شرایطی خاص برای اعمال و تشکیل فیلم نیاز دارد. فیلم‌های با ساختارهای ناهمگون میکرویی و نایکنواخت از لحاظ لایه‌ای نهایتاً در دو لایه را می‌توان با اعمال یک ترکیب پوششی تک لایه بدست آورد، بگونه‌ای که پوشش حاصله از خواصی ویژه از قبیل خواص مکانیکی، حفاظتی و ... در عمق و ویژگی‌های خاص در سطح مانند مقاومت در برابر خراش ، مقاومت در برابر خش و استحکام چسبندگی برخوردار باشد.