Üniversite Öğrencilerinin Ulusal ve Uluslararası Barışa İlişkin Görüşleri - Yasemin KARAMAN-KEPENEKCİ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin ulusal ve uluslararası barışa ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın katılımcılarını 2006–2007 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Sosyal Bilgileri Öğretmenliği programına devam eden, vatandaşlık bilgisi dersini almış ve öğretmen olduğunda da vatandaşlık eğitimi verecek ve araştırmaya katılmaya istekli altmış üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcıların görüşleri açık uçlu sorulardan oluşan bir anket ile toplanmış ve yazılı olarak verdikleri cevapları betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcılar genellikle ulusal barıştan, ulusal birlik ve huzuru; uluslararası barıştan uluslar arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesini anlamakta ve ulusal barışın vatandaştan, devletten ve diğer devletlerden kaynaklanan nedenlerle engellendiğini düşünmektedir. Uluslararası barışının sağlanamamasını ise büyük ölçüde devletlerin dünya kaynaklarını elde etme yolunda giriştikleri rekabete bağlamışlardır. Katılımcılardan bazısı genel olarak üniversite öğrencilerini ulusal ve uluslararası barışa duyarlı bulmakla birlikte, bu görüşte olmayan katılımcılar da bulunmaktadır. Katılımcılar, üniversite öğrencilerini barışa daha duyarlı hale getirmek üzere özellikle üniversitelerde, içinde öğrencilerin de olduğu barış ile ilgili proje ve diğer etkinliklerin düzenlemesini önermişlerdir.