Rušenje mostova - Kaja Jagarinec; Ivana Štimac Grandić (Zbornik Radova)
Mostovi su konstrukcije kojima se ostvaruje visinsko svladavanje postojećih prepreka, a njihova gradnja seže daleko u povijest. Prvi mostovi bili su pješački, a često je srušeno deblo preko prepreke predstavljalo konstrukciju mosta. Gradnja mostova kroz povijest razvijala se sporo i iskustveno, uz brojne greške, koje su kao posljedicu imale urušavanje cijelog mosta ili dijela njegove konstrukcije. Rušenje mosta može biti uzrokovano ljudskim ili prirodnim faktorom. Ljudski faktor obuhvaća greške u proračunu, greške tijekom gradnje, neadekvatno održavanje, i sl. Prirodne pojave obuhvaćaju poplave, potrese, tornada, i sl. U ovome radu predstavljena je statistika rušenja mostova u ovisnosti o lokaciji mosta, godini gradnje i godinama uporabe, vrsti konstrukcije i materijalu te u ovisnosti o uzrocima rušenja na uzorku od 60 mostova.