Saha Fısıldıyor, Duyuyor Musunuz? - Özgür Arun (Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi)
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi, 2017 yılında ilk sayısını çıkardığında kapsamındaki konularından birisinin de etnografik saha çalışmaları olduğunu ilan ediyordu. Araştırma makaleleri, Teorik Müdahalaler gibi türlerin yanında Sahadan Notlar başlığında orijinal makaleleri yayımlamayı vaad ediyordu. Sahadan Notlar başlığı altındaki makaleleri, araştırma yazıları kadar uzun olmamakla birlikte kalitede eşdeğer olan yenilikçi metinler olarak kurgulamıştık. Esas olarak saha deneyimini bilimsel bir çerçevede anlatırken, araştırmacının görgüsünü ve ilgisini de paylaşmasını bekliyorduk. Çoğu zaman yüksek lisans ya da doktora tezlerinde yer verilmeyen, kaçınılan ya da yazılmasına müsaade edilmeyen saha deneyimleri böylece kendine yer bulabilecekti. İşte bu arkaplandan hareketle Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi 2024 yılının ikinci sayısında Sahadan Sesler dosyasına yer veriyor. Okuyacağınız makalelerde sahanın dinamik yapısını da farkedebileceksiniz. Saha tek bir şey, homojen bir entity değil. Oradaki varoluş da türdeş, tekdüze değil. Saha deneyimlerinin paylaşıldığı bu sayımızın içindeki makalelerde araştırmacıların kendi benliklerini fark ettikleri andan başlayarak, araştırma sorularını ürettikleri, verileri topladıkları, sonuçlarını paylaştıkları ana değin, tüm basamaklara ilişkin maceralarını izleyebileceksiniz.