Türk Dili ve Edebiyatı öğretimi uygulamaları üzerine bazı tespitler - Cem ERDEM (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Eğitim-öğretim faaliyetleri, eğitim programlarının etkili olarak uygulanabilirliği ölçüsünde başarılı olarak nitelendirilebilir. Milli Eğitim Bakanlığı, her alan için programda karşılaşılan güçlüklerin tespiti ve uygulamaya dönük iyileştirilmelerin yapılabilmesini mümkün kılmak adına okul, ilçe ve il düzeyinde zümre çalışmaları gerçekleştirilmesini bir esasa bağlamıştır. Zümre çalışmalarında alanlara ilişkin programların uygulanmasında karşılaşılan problemler ve çözüm yolları, öğretmenlerce ele alınır. Bu çalışmada Türk Dili ve Edebiyatı dersi il zümreler tutanaklarından elde edilen veriler esas alınarak programın uygulaması noktasında karşılaşılan problemler ve bu problemlere ilişkin öğretmen yaklaşımlı çözüm önerileri ortaya koyulmuştur. Araştırma, 2009-2014 yılları arasında Ankara zümre toplantı tutanaklarından elde edilen verilerle gerçekleştirilmiş, nitel yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi ile desenlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretim programı, öğretmen kılavuz kitabı, öğrenci ders ve çalışma kitabı; yükseköğretime geçiş sınavı, eğitim araç ve gereçlerinin yeterliliği; ortaöğretime geçiş ve mesleki eğitime yönlendirme; hizmet içi eğitim; temalarında çeşitli problemlere ve çözüm önerilerine değinilmiştir