Kierunek: RODOS w pandemii. O poszukiwaniu swojego miejsca na Ziemi, życiu bliżej natury - Małgorzata Meszczyńska; Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak (Zeszyty Wiejskie)
Artykuł traktuje o popularności rodzinnych ogródków działkowych (ROD) i działek poza miastem, szczególnie w okresie pandemii Covid-19. Przybliża ideę i historię powstania ROD, będących namiastką wsi dla mieszkańców miast. Tekst, w oparciu o wywiady etnograficzne, skupia się na motywacjach do posiadania własnego kawałka ziemi, sposobach spędzania wolnego czasu w ogrodzie. Szuka odpowiedzi na pytanie, jak ważny jest kontakt człowieka z naturą i w jaki sposób mieszkańcy miast odnajdują harmonię wśród zieleni. Autorki artykułu analizują też wpływ pandemii koronawirusa na wzrost popularności ogrodów działkowych i ich wpływ na dobrostan emocjonalny mieszkańców miast.