TÜRKİYE’DE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI, KARAYOLLARI VE DEMİRYOLLARININ MUKAYESESİ - Serdar ALTINOK (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Yaşadığımız yüzyılda tüm ekonomik, sosyal, kültürel ve turistik faaliyetler, süratli, güvenli ve yeterli ulaştırma ile mümkün olabilmektedir. Bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ulaştırma hizmetleri önemini korumakta ve artırmaya devam etmektedir. Günümüzde hızlı, güvenli, rahat ve huzur içerisinde yapılan ulaştırma gelişmişliğin ve ekonomik gücünde önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu bakımdan ülkemizde de ulaştırma hizmetlerinin, özellikle demiryolu-karayolu maliyetlerinin iyi değerlendirilip çağın gerek ve standartlarına uygun olarak geliştirilmesi ve ülkenin gelişiminde gerekli plan ile programların oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bu konuda yapmış olduğum araştırma sonucunda ele alınan bu makalede önce ulaştırma ve önemine değinilmiş, daha sonra ise demiryolu-karayolunun karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca bunun yanında tarihi seyir içerisinde meydana gelen gelişim süreci de incelenmiş olup, Türkiye’de demiryolu sektörünün geliştirilmesinin önemi üzerinde durulmuştur.