“Punklar İçeri Girdi”: Türkiye’de Bağımsız Müzik Üzerine - Hüseyin Serbes (Medya ve Kültür)
Kültürel dönüşümün iz sürümü niteliğindeki Türkiye’de Bağımsız Müzik, 2021 yılında Tayfun Polat tarafından yazılmış ve Kara Plak Yayınları tarafından müzik tarihine ilgi duyanlara sunulmuştur. Kitap, 'Nedir Bu Bağımsız Müzik?' ve 'Türkiye’de Bağımsız Müzik' başlıklı iki bölümden oluşmaktadır. Geleneksel kanona eğilerek ortaya çıkışından paradigma değişimine bağımsız müziğin tarif edildiği ilk bölüm ve 1950’lerden başlayarak günümüze uzanan kültürel dönüşüm etrafında şekillenen ikinci bölüm, anılarla öğrenme fırsatı sunmaktadır. Altı yıl kadar Tarih Vakfı’nda çalışan Polat, biriktirdiği bilgiyi ve arşivi her daim paylaşsa da “geriye bir belge bırakmak ihtiyacı” belirince kitabı yazmaya karar verir. Türkiye’de Bağımsız Müzik, henüz bağımsız müzik kavramının olmadığı bir dönemde bağımsız müziğin kazıcılığını yaparak oto-etnografik bir iz sürmeye çabalar ve bu alanlardaki üretimin peşine düşerek insan ve mekân üzerinde bir dönemin tanıklığını sunar. Günümüzdeki ilişkilerin iktidar boyutuna dikkat çekerek literatüre el yordamı ve iç güdülerle ilerleyen sürecin tarihsel bir kanıtını ulaştırır.