IMF’NİN YÖNETİMSEL REFORMLARINI ENGELLEYEN ETMENLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - Özden Sevgi Akıncı; Mahmut Tekin; Mustafa Soba (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
ÖZBu çalışmada, Bretton Woods kurumlarının kuruluş dönemlerine yönelik kısa bir tarihçenin ve genel olarak görevlerinin ele alınmasının ardından, IMF ve Dünya Bankasında, öngörülen yöntemsel reformların yapılamamasının temel nedenleri ve az gelişmiş ülkeler (AGÜ) ile gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) başta olmak üzere, bu konuda dünya genelindeki hoşnutsuzluğun boyutu irdelenmiştir. Son bölüm, adı geçen kurumlarda yapılması gereken reformların önündeki engellerin bertaraf edilmesiyle birlikte oluşabilecek küresel işbirliğinin, insanlığa getirebileceği yararlarına yönelik olarak elde edilen anlayışları içermektedir.