Prawidłowa steroidogeneza po wieloletniej terapii mitotanem u pacjentki po leczeniu chirurgicznym raka kory nadnercza - Agnieszka Lecka; Maria Ginalska-Malinowska (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Najważniejszą metodą leczenia guzów kory nadnerczy pozostaje leczenie chirurgiczne. Istnieją kontrowersyjne doniesienia dotyczące skuteczności przewlekłej uzupełniającej terapii mitotanem. Jest to również leczenie obciążone wieloma poważnymi działaniami niepożądanymi. W trakcie terapii konieczne jest ścisłe monitorowanie funkcji pozostałego nadnercza oraz przewlekła substytucja steroidowa. W pracy przedstawiono rzadki przypadek powrotu prawidłowej funkcji pozostałego nadnercza po zakończeniu wieloletniej terapii mitotanem u pacjentki po leczeniu operacyjnym guza kory nadnercza.