AVRUPA BİRLİĞİ JAPONYA STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASININ RASYONEL VE NORMATİF TEMELLERİ - Selin Türkeş Kılıç (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bu çalışma, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya arasında 2018 senesinde imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın rasyonel ve normatif boyutları üzerine bir değerlendirme sunmaktadır. AB Japonya ikili ilişkilerinin temelinde ortak ilke ve değerlere bağlılık; ve edinilebilecek çıkarlar taraflar tarafından vurgulanan iki payda olarak göze çarpmaktadır. Söylemde öne çıkan bu iki unsurun siyaset pratiğinde ne derece etkili olduğu stratejik ortaklık anlaşmasındaki ağırlıkları üzerinden araştırılmıştır. Yöntem olarak teoriye dayalı kod geliştirme ile içerik analizi kullanılmıştır. Buna göre kodlar, uluslararası işbirliği literatürü çerçevesinde neoliberal kurumsalcılık ve sosyal inşaacılık yaklaşımlarından edilen çıkar ve norm odaklı kategorilerin altında tanımlanmıştır. Analiz sonucunda AB-Japonya stratejikortaklığının rasyonel temelinin daha güçlü olduğu, ikili ilişkilerin ve ortak çıkarların ortak değerlere kıyasla daha öncelikli olduğu savı ortaya konulmuştur.