GÜVENİRLİK İHTİYACI VE DEVLETİN REGÜLASYONU - Burcu Güvenek; Hakan Acet; Haldun Soydal (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda, piyasa aksaklıkları nedeniyle, devlet belli piyasalara müdahale etmektedir. Devlet müdahalesi, 1970'li yılların sonlarına kadar birçok ülkede bazı sektörlerin kamu tarafından tekel olarak işletilmesi, ABD'de ise özel işletmelerin regülasyonu şeklinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, para politikasının zaman tutarsızlığı ve güvenilirlik sorunu ile regülasyonun neden ve sonuçları tartışılmıştır. Bu bağlamda, devlet-piyasa ikilemine dar bir açıdan yaklaşıp; "ya biri ya da diğeri" şeklinde uzlaşmaz bir davranış biçimi oluşturmak yerine, ekonomik sistemin işleyişine aracılık yapan her iki kurumun tamamlayıcılık niteliklerini ortaya çıkarabilen bir arayışa yönelmek çok daha akılcı bir yöntem olacaktır. Dolayısıyla regülasyon uygulamasına yönelik yeni yapılanmaların ülkeler için faydalı bir strateji aracı olduğu görülmektedir.