Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Klinik Rehberlik Uygulamasına İlişkin Görüşleri: Nitel Bir Çalışma - Yavuz Tanrıkulu; Gözdenur Tanrıkulu; Esra Türker (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Klinik rehberlik, hemşirelik öğrencilerinin liderlik becerilerini geliştirmekte ve yönetsel rollerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamaktadır. Amaç: Bu araştırmanın amacı, bir üniversite hastanesinde görev yapmakta olan hemşirelerin, hemşirelik öğrencilerine yönelik klinik rehberlik yapmaya ilişkin görüşleri ve yaşanan güçlükleri araştırmaktadır. Yöntem: Nitel tipteki bu araştırma, Ekim-Aralık 2021 tarihleri arasında, Ankara ilindeki bir üniversite hastanesinde çalışan 13 hemşire ile yürütüldü. Verilerin toplanmasında bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanıldı. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile değerlendirilip tematik kodlama yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamalarının 29,53 ± 3,68 olduğu belirlendi. Katılımcıların mesleki deneyimlerinin ortalama 6,46 ± 3,68 yıl olduğu görüldü. Verilerin betimleyici ve yorumlayıcı analizleri sonucunda beş ana tema oluşturuldu. Belirlenen beş ana tema başlıkları şu şekildedir: Hemşirelerin meslek algısı, hemşirelerin klinik uygulamalara bakış açısı, hemşirelerin klinik rehberliğe ilişkin görüşleri, hemşirelerin klinik uygulamalarda öğrencilerden bekledikleri davranışlar, hemşirelerin hemşirelik öğrencileri ile ilgili klinik uygulamalarda karşılaştığı güçlüklerdir. Sonuç: Bu çalışmada hemşireler, hemşirelik öğrencilerine etkin bir şekilde klinik rehberlik yapmak istemekte ve klinik rehberliğin öğrencilerin meslek algısının oluşmasında önemli bir basamak olduğunu belirtmektedir. Ayrıca hemşirelerin, öğrencilerin bağlı olduğu üniversitelerden ve çalıştıkları kurumdan beklentileri olduğu görülmektedir.