Şırnak İli Kömür Üretimi İş Kolunda Faaliyet Gösteren Firma Sahiplerinin SosyoEkonomik Durumlarına Genel Bakış– 2010 - Bülent Darıcı; Fatih Mehmet Öcal; Mete Cüneyt Okyar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Ülkemiz, yeraltıkaynaklarıaçısından oldukça zengin bir ülkedir. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemiz de zengin maden yataklarından çıkardığımadenleri, sanayi sektörü için hammadde olarak kullanmaktadır. Ancak şu an çıkarılan madenler, madencilik sektöründe yaşanan birtakım sorunlar nedeniyle istenilen seviyenin altında seyretmektedir. Madencilik sektörü, bağlantılıolduğu sektörler göz önüne alındığında kalkınmanın en önemli ana unsurlarından bir tanesidir. Madencilik sektörü denilince ilk akla gelen özellikler arasında, risk unsurunu fazlaca içinde barındırması, önemli miktarda sermaye ihtiyacının bulunmasıve yapılan yatırımların geri dönüşsüresinin uzunluğu sayılabilir. Madencilik sektöründe dezavantajlıpek çok durum vardır. Bu durumların önemli bir kısmı, sektörün çevresel etkenlere bağlılığı maden yatağının dağlık bölgelerde ve alt yapıhizmetlerinden yoksun olan bölgeler olması sonucu ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde madencilik sektörüne bakıldığında, dünya çapında çıkarılan maden çeşitliliği göz önüne alındığında önemli bir çeşitliliğe sahip olduğu söylenebilir. Ancak, bu çeşitlilik maden çıkarımısöz konusu olduğunda kendisini göstermemektedir. Ülkemizde çıkarılan belli başlımadenler arasında, bakır, demir, bor mineralleri, krom, boksit, kükürt, civa, kömür vb. sayılabilir. Ülkemizde çıkarılan madenler arasında kömür madeni kullanım yerlerinin çeşitliliği de göz önüne alındığında, önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Şırnak ilinde madencilik sektörünün bir alt kolu olan kömür üretimi alanında faaliyet gösteren firmaların sahiplerinin 2010 yılıbaşıitibariyle Sosyo-ekonomik durumlarının ortaya konulmasıamacıyla yapılan anket uygulamasıve sonuçları, elde edilen veriler doğrultusunda analiz edilmeye çalışılmıştır. Anket uygulamasında 2010 yılıbaşıitibariyle Şırnak ilinde kömür üretimi alanında faaliyet gösteren toplam 40 firmanın tamamına yakınına ulaşılarak uygulamaya katılmalarısağlanmıştır. Anket çalışmalarında zaman serisi ve yatay kesit veri türlerinden herhangi bir tanesi kullanılabilir. Bu çalışmada 2010 yılıbaşıitibariyle firma sahiplerinin Sosyo-ekonomik durumlarının bilinmesi amaçlandığıiçin yatay kesit veri türü kullanılmıştır.