تاثیر ویژگی تضاد رنگی بر قابلیت خوانایی - مرتضی امیدی نژاد; راضیه جعفری; مرتضی نصیری (مطالعات در دنیای رنگ)
تضاد (تباین) رنگی در محیط‌‌های نمایش مختلف نظیر چاپ انواع متن و تصویر (پوستر، بیلبورد و کارتهای ویزیت)، صفحه نمایشگرها (تلویزیون، موبایل، لپتاپ) و محیط‌‌های مختلف طراحی‌‌ تصویر و فیلم (در نرم افزارهای طراحی و نیز در وبسایت ها) بسیار کاربرد دارد. در مقاله حاضر، ویژگی تضاد رنگی در خصوص چگونگی انتخاب رنگ‌‌های متن و پس‌‌زمینه در محیط‌‌های نمایش مختلف مورد بررسی قرار می‌‌گیرد. در این راستا، ویژگی تضاد رنگی، پارامترهای رنگی موثر و اثرات تضاد رنگی در تمایز متن از پس‌‌زمینه مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج این تاثیرات در محیط‌‌های متفاوت نمایش متون و تصاویر رنگی و غیر رنگی بحث و بررسی می‌‌گردد. در بررسی ویژگی تضاد رنگی قابلیت‌‌هایی مثل خوانایی متن، وضوح و جذابیت با استفاده از ترکیب رنگ‌‌های مختلف مورد توجه است. نتایج نشان می‌‌دهد استفاده از متن‌‌ها و پس‌‌زمینه‌‌های مختلف، با رنگ و یا بافتارهای متفاوت در قابلیت خوانایی، جذابیت و وضوح متن‌‌ها تاثیرگذارند. همچنین عواملی مانند نوع فونت، اندازه آن و فاصله بین کلمات و خطوط می‌‌توانند در قابلیت خوانایی متن چاپ شده تاثیرگذار باشند. در نهایت، پارامترهایی نظیر تغییر در نوع منبع نوری و عامل گذر زمان می‌‌توانند سبب افزایش یا کاهش ویژگی تضاد رنگی شوند.