VARLIK VE OLUŞ TEMELİNDE HİLMİ ZİYA ÜLKEN’İN FELSEFE, MANTIK VE YÖNTEM HAKKINDA BAZI GÖRÜŞLERİ - Şenol Korkut (Felsefe Dünyası)
Bu makale, ana yapıtı Varlık ve Oluş’u temel referans olarak alıpÜlken’in felsefe, mantık ve yöntem anlayışını tahlil etmektedir. Felsefeyi kesinilk bilim olarak tanımlayan Ülken, onun aslında ilk olgu araştırmasına dayalıdinamik bir düşünce disiplini olduğunu iddia etmektedir. Ülken’e göre, ilk olguaraştırması, ortaya çıktığı zamandan beri felsefenin en temel ilkesi ve filozofunen esaslı tasası olmuştur. Başlıca aleti, akıl ve mantık olan felsefî düşünceninkonusu varlıktır. Varlık sahası ise hiyerarşik bir şekilde oluş’muş, aşkın/ideal ve reel içerikteki çift kutuplu dyadlardan oluşmaktadır. Felsefî düşünce akılve mantığın rehberliğinde büyük oranda fenomenolojiye dayanan Dyadologieyöntemiyle varlık sahasına yönelirse ancak gerçek anlamda zihnin ve varlığındikotomilerinden kurtulabilerek, söz konusu alanı idrak edebilecektir. Dyadologieyöntemi, zihinsel bir uğraşla dyad’ların ideal ve reel boyutlarına nöbetleşeyaklaşıp bu alandan epistemoloji, ontoloji ve değerler alanını inşa edebilecektir.Böylece felsefî düşünce realizm ve idealizm kaynaklı ontolojik, epistemolojikve pozitivist yöntemin tutarsız ve çelişkili yöntemlerinden arındıracaktır.