Djelovanje biskupa Ratka Perića u svjetlu diplomatskih izvješća na WikiLeaksu - Danijel Vidović; Anto Ivić (Crkva u Svijetu)
Članak tematizira odnos međunarodnih protektora u BiH prema mostarsko-duvanjskom biskupu i trebinjsko-mrkanskom apostolskom upravitelju Ratku Periću (koadjutor 1992. – 1993., ordinarij 1993. – 2020.) u vremenu velikih političkih previranja i udara na politički subjektivitet hrvatskog naroda u BiH početkom dvijetisućitih. Rad stavlja poseban naglasak na američke diplomatske izvještaje koji su postali javno dostupni zahvaljujući bazi WikiLeaksa. Analizom sedam izvješćâ američkih diplomata na službi u veleposlanstvima u Sarajevu i Vatikanu osvjetljava se višegodišnja diplomatska aktivnost, koja je primarno vođena iz State Departmenta, a uključivala je i američke diplomate angažirane u međunarodnim organizacijama poput UN-a i OSCE-a, kao i pojedine zapadne administracije poput britanske i francuske. Uvidom u ovu dokumentaciju otkrivaju se neki detalji aktivnosti američkih diplomata koji su, bilo izravno, bilo neizravno, pokušavali privoljeti službeni Vatikan da reagira i obuzda djelovanje biskupa Perića koji je etiketiran kao hrvatski nacionalist, te kao takav i prepreka provedbi njihovih političkih interesa na prostoru BiH. Ova delikatna diplomatska aktivnost imala je za cilj politički pasivizirati biskupa Perića, sve do pokušaja njegovog eventualnog uklanjanja s biskupske službe u Hercegovini. Iako je u ovu diplomatsku akciju uloženo dosta truda, zahvaljujući dosljednom odnosu vatikanske administracije, pa i samih papa – Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. – nije se uspjelo u njezinoj krajnjoj namjeri, te je biskup Perić unatoč ovim, a i mnogim drugim pokušajima diskreditacije ostao na svojoj službi sve do umirovljenja 2020. godine.