Cap a l’alliberament social i nacional. La incidència de l’anticolonialisme en l’independentisme marxista català contemporani a través de la revista "Lluita" (1969–1984) - Carles Viñas (Dictatorships & Democracies)
L’article ressegueix i analitza la incidència dels diversos processos de descolonització i moviments d’alliberament nacional ocorreguts durant la segona meitat del segle XX en el Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN), a través dels articles publicats durant els primers quinze anys del seu portaveu oficial, la revista Lluita. La creació de la formació el 1969 convergí amb els efectes del Maig francès i altres processos revolucionaris i descolonitzadors. Això determinà l'ideari inicial d'un partit que es reclamava obertament marxista i es va emmirallar en la lluita anticolonial i antiimperialista que duien a terme diverses guerrilles revolucionàries i grups armats arreu del món. L’aparició del PSAN a les acaballes dels anys seixanta en un context internacional convuls va afavorir l’arribada de nous referents i conceptes, com l’assumpció del terme “alliberament nacional” fins aleshores inèdit en l'independentisme català contemporani, que caracteritzaran el discurs de la formació en els seus inicis.