ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ І РОЛЬ БАНКІВ У ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Оксана Болдуєва; Анна Горбунова; Юлія Кусакова (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню сучасних тенденцій розвитку платіжних систем в умовах цифрової трансформації банківської індустрії. Розглянуто еволюцію платіжних інструментів – від традиційних паперових форм до цифрових інновацій, таких як криптовалюти та блокчейн. Висвітлено вплив мобільних платформ, безконтактних платежів, цифрових валют центральних банків (CBDC) та децентралізованих фінансів (DeFi) на зміну характеру фінансових операцій. Проаналізовано виклики, зокрема ризики кібербезпеки, регуляторну невизначеність та необхідність адаптації банків до сучасних технологій. У дослідженні окреслено перспективи розвитку платіжних систем через інтеграцію інноваційних рішень, таких як блокчейн-протоколи, біометрична автентифікація та відкритий банкінг. Запропоновано рекомендації для банківських установ щодо впровадження нових фінансових інструментів та формування клієнтоорієнтованих бізнес-моделей. Висновки статті будуть корисними для дослідників, практиків і регуляторів у створенні стійкої та безпечної фінансової екосистеми.