FARABİ'NİN ENDÜLÜS'TEKİ İMAJI: ENDÜLÜSLÜ FİLOZOF VE TARİHÇİLERİN GÖZÜYLE FARABİ - Birgül Bozkurt (Felsefe Dünyası)
Bu çalışamamızda Endülüslü filozof ve tarihçilerin Farabi'ye nasıl baktıklarını onu felsefi, dini ve insani açıdan nasıl gördüklerini ortaya koymaya çalıştık. Bunu yaparken Endülüslü filozofların eserleri ile fikirlerinin yer aldığı kaynakları ve Endülüs tarihi ve kültürüne dair tarih ve tabakat kitaplarını esas aldık. Bu noktada Endülüslü filozofların Farabi'nin görüşlerinin ayrıntılarına dair değerlendirmelerini sunmadık zira bu husus hem bu çalışmanın amacı hem de sınırları içerisinde değildir. Daha çok bu iki kaynaktan hareketle Farabi'nin Endülüs'teki imajını ortaya koymayı hedefledik. Bu yönüyle bu çalışmamız literatürdeki bir eksikliği gidermeyi amaçlamaktadır. Çünkü bu konuda bütünlükçü bir çalışmaya henüz rastlamış değiliz. Yine bu çalışmamız Doğu ve Batı İslam dünyası arasındaki ilişkilerin felsefi anlamdaki boyutunun belirginleşmesine katkıda bulunmayı da hedeflemektedir. Ayrıca M.A. Cabiri'nin Meşriki-Mağribi ayrımına dair ileri sürdüğü fikirler ile buna yönelik itirazları içeren Meşriki- Mağribi tartışmalarına katkılar sağlamayı da amaçlamaktadır.