Sprawiedliwość jako kategoria prawa kanonicznego - Grzegorz Leszczyński (Acta Universitatis Lodziensis Folia Iuridica)
System sprawiedliwości, oparty na godności człowieka, ale też wynikający z faktu przyjęcia chrztu, stanowi wyzwanie we właściwym określeniu i rozumieniu relacji państwa i Kościoła, w których ten sam człowiek jest zarówno wiernym Kościoła, jak i obywatelem państwa.