Стан наукової розробки проблематики цивільно-правової відповідальності Держави за дії державних органів та дії юридичних осіб, що належать Державі - M. I. Ilyashev (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Розвиток державності, глибинні соціологічні зміни, утвердження ідеалів гуманізму та справедливості сприяють прогресивній інтерпретації філософських засад цивільно-правової відповідальності, постійному переосмисленню правових категорій цього інституту, механізмів та меж його дії. Це підсилює розвиток наукового середовища та його збагачення новими актуальними дослідженнями та ідеями, які важливо відстежувати і вивчати. Ефективний аналіз сучасного стану наукової розробки проблематики цивільно-правової відповідальності Держави за дії державних органів та дії юридичних осіб, що належать Державі, не тільки сприяє актуалізації знань, але також є цінним для пошуку нових шляхів і формування практичних рекомендацій для інноваційного вирішення існуючих правових проблем. Вивчення актуальних наукових досягнень у цій сфері активізує інтелектуальний обмін між дослідниками та допоможе виявити і усунути прогалини в науковому доробку. Ця стаття присвячена аналізу сучасного стану наукових досліджень проблематики цивільно-правової відповідальності Держави за дії державних органів та дії юридичних осіб, що належать Державі, здійснених вітчизняними авторами періоду незалежної України. Огляд наукових публікацій дозволяє визначити ключові перспективи і вектори розвитку української цивілістичної науки. Метою цієї статті є оцінка того, як вітчизняна наука пристосовується до викликів сучасності, і зокрема, як це впливає на темпи та тенденції у вивченні правової природи інституту цивільно-правової відповідальності Держави і його складових.