EDEBİYAT VE SİNEMA İLİŞKİSİNDE FARKLI BİR ÖRNEK: ROGER GRENİER'İN 'SİNE ROMAN'I - Ahmet Gögercin (Selçuk İletişim)
İnsanlık tarihine bakıldığında, insanoğlunun sürekli çabaları sonucunda meydana getirdiği her yeni buluşun sanat ve edebiyat eserleri üzerinde küçümsenemeyecek bir etkisi olduğu görülür. Sinema bu etkiyi sağlayan yeniliklerin içinde ilk sırayı almaktadır. Günümüzde artık, fotoğraf ve sinema gibi görüntü teknolojilerinin etkisi altında oluşturulmamış eser yok gibidir. Roger Grenier'in Sine Roman' adlı eseri de bütünüyle bu etkileşimin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yazarın, ilk gençlik yıllarından itibaren etkisi altında kaldığı filmler ve görüntüler eserde yeniden hayat bularak bir 'sinema hikaye'sinin oluşmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, belirli bir dönemin filmlerine, olaylarına ve sinemanın toplumun yaşamı üzerindeki etkilerine tanıklık etmesi nedeniylede eser, belgesel bir nitelik kazanmıştır.