Tüm Beyin Radyoterapisinde YART Tekniği ile Hipokampus Korumalı Planların Dozimetrik Karşılaştırılması - Abdüssamet Hamit Batur; Mürsel Düzova; Osman Vefa Gül; Gökçen İnan; Hamit Başaran (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu çalışmada tüm beyin radyoterapi tedavisinde hipokampus korumalı dinamik yoğunluk ayarlı radyoterapi D-YART ve statik yoğunluk ayarlı radyoterapi S-YART tekniklerinin dozimetrik karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bölümümüzde 2019-2020 yılları arasında tüm beyin kanseri nedeniyle radyoterapi uygulanan 10 hasta çalışmaya dahil edilmişitir. Her hasta için hipokampus korumalı tüm beyine yönelik iki farklı yoğunluk ayarlı radyoterapi YART planları hazırlanmıştır. Planlanan hedef hacim PTV , hipokampus, beyin sapı, optik kiazma, göz, lens gibi risk altındaki organlar RAO , doz homojenite indeksi DHI , conformite indeksi CI , monitör ünitler MU açısından D-YART planları S-YART planları ile karşılaştırılmıştır.Bulgular: Yapılan istatistiksel karşılaştırma sonucunda PTV’ye ait değerlerin analizinde D-YART ve S-YART arasında CI değerinde anlamlı fark görülmüştür p=0.000 . Hipokamus korumalı YART planlarında S-YART tekniğinde beyin sapı, optik kiazma,ve optik sinir gibi kritik organların aldığı ortalama dozlar D-YART tekniğine göre anlamlı derecede azaldığı görülmüştür sırasıyla p=0.000, p=0.003, p=0001 ve p=0.000 . Lens dozları analiz edildiğinde, sağ ve sol lenslerin ortalama doz değerlerinin S-YART tekniğinde daha düşük olduğu gözlenmiştir. p=0.000 .Sonuç: Tüm beyin radyoterapisi nedeniyle hipokampus korumasına yönelik D-YART tekniği ile S-YART teknikleri karşılaştırıldığında, S-YART tekniğinin hipokampus ve diğer kritik organları daha iyi koruduğu görülmüştür