ÖFKE VE YAŞAM DOYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİDE AFFETMENİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ - THE MODERATING ROLE OF FORGIVENESS IN THE RELATIONSHIP BETWEEN ANGER AND LIFE SATISFACTION - Turnel Topbaşoğlu Altan; Asım Çivitci (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı,sürekli öfke ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide kendini affetme, başkasını affetme,durumu affetme ve affetmenin toplam puanının düzenleyici (moderating) rolünüincelemektir. Araştırmanın katılımcıları, bir devlet üniversitesinin eğitimfakültesinde öğrenim gören 1083 üniversite öğrencisinden (773 kız, 310 erkek)oluşmaktadır. Araştırma verileri; Heartland Affetme Ölçeği, Sürekli Öfke-ÖfkeTarzı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir.Araştırmada düzenleyici etkileri test etmek için Baron ve Kenny’ninbasamaklarına dayalı hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmasonuçları, sürekli öfke ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide toplam affetme ve başkasınıaffetmenin düzenleyici bir rolünün olduğunu göstermektedir. Sürekli öfke veyaşam doyumu arasındaki ilişkide kendini affetme ve durumu affetmenin isedüzenleyici bir rolü gözlenmemiştir. Bulgular ilgili alanyazın ışığındatartışılmış; uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.