Covid-19 Pandemi Sürecinde Kriz Liderliği: Sistematik Tarama - F. Nazlı Sayğan Yağız (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küresel bir sağlık krizi olarak nitelendirilen Covid-19 pandemisi, Büyük Buhran’dan bu yana ekonomiyi, örgütleri ve insanları derinden etkileyen ilk krizdir. Covid-19 kriziyle birlikte, krizin etkin bir şekilde yönetiminden sorumlu olan liderlerin aldıkları kararlar ve izledikleri stratejiler tartışılmaya başlanmış ve “kriz liderliği” olgusu ön plana çıkmıştır. Bu kapsamda krizi etkin bir şekilde yönetebilecek liderlere olan ihtiyaç artmıştır. Çalışmanın amacı, Covid-19 pandemi sürecinde kriz liderliği olgusunu hem yerel hem de yabancı yazında “yönetim ve organizasyon” bilim alanı kapsamında, sistematik tarama yaparak detaylıca incelemek ve bu doğrultuda ilgili konuya bütüncül bir perspektiften bakarak, ilerde bu konu üzerinde çalışmak isteyen araştırmacılara yeni araştırma sorularına yönelik ipuçları sunmaktır. Bu amaçla “Covid-19”, “Covid-19 pandemisi”, “Covid-19 virüsü”, “pandemi”,“kriz liderliği” ve “liderlik” kelimeleri ikişerli veya üçerli olmak üzere farklı kombinasyonlarda, Google Akademik, Dergipark Akademik ve Marmara Üniversitesi veritabanlarında taratılmış ve ulaşılan çalışmalar irdelenerek detaylıca özetlenmiş ve “Covid-19 pandemisinde kriz liderliği” ile ilgili kuramsal bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın, pandemi sürecinde kriz liderliklerini sorgulamak ve geliştirmek isteyen yöneticilere de katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.