Üniversite Öğrencilerinin Çalışma Deneyimleri: Yarı Zamanlı Çalışma - Kenan Özmen (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Pek çok üniversite öğrencisi çeşitli nedenlerden dolayı eğitimlerine devam ederken yarı zamanlı olarak çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı üniversite eğitimlerine devam ederken çalışma hayatına atılıp yarı zamanlı çalışan öğrencilerin çalışma nedenlerini, çalışma hayatında karşılaşmış oldukları sorunları, eğitim gördükleri bölüm ile çalıştıkları sektör arasındaki ilişkiyi, bölüm hakkındaki düşüncelerini, sosyal faaliyetlere katılma durumunu çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Bu amaç doğrultusunda nitel yöntemlerden durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Araştırma verileri 14 öğrenci ile araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilerek toplanmıştır. Katılımcılara demografik bilgilerini de içeren 14 soru yöneltilmiştir. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde MAXQDA 2020 bilgisayar programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğrenciler maddi imkânsızlıklar ve sosyalleşmek için çalıştıkları, çalışma hayatında çeşitli sorunlarla karşılaştıkları, eğitim aldıkları bölüm ile çalıştıkları sektör arasında bir ilişkinin olmadığı, okulu bitirdiklerinde bölümleri ile alakalı iş bulabileceklerine inanmadıkları ve sosyal faaliyetlere katılamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ilgili literatür çerçevesinde tartışılarak öneriler sunulmuştur.