Seleksiyonla Elde Edilmiş Bazı Ceviz Genotiplerinde SRAP Tekniği Kullanılarak Genetik Çeşitliliğin Belirlenmesi - Mehmet Yaman; Ercan Yıldız; Hasan Pınar; Aydın Uzun; Ahmet Sümbül; Şule Alkan (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Türkiye bitki çeşitliliği bakımından ender ülkeler arasındadır. Bu durumun bir örneği de ülke genelinde tohumdan yetişen ceviz çöğürlerindeki varyasyondur. Bu farklılığın ceviz ıslahında kullanılabilmesi için genetik materyalin ismine doğru olması ve aralarındaki genetik ilişkilerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışmada Uşak ilinden seleksiyon ile elde edilmiş bazı ceviz genotiplerinde genetik çeşitliliğin moleküler markörler ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 19 adet SRAP markör kombinasyonu kullanılmıştır. Bu markörlerden sayıları 2 ile 18 arasında değişen toplam 171 skorlanabilir bant elde edilmiş olup, bunların %77,2’si polimorfik olarak bulunmuştur. Markörlerden elde edilen bantların baz uzunlukları ise 100-1500 bp arasında değişim göstermiştir. Ceviz genotiplerine ait benzerlik oranı 0,21 – 0,85 arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonucuna göre SRAP markör sisteminin ceviz genotipleri arasında genetik çeşitliliği belirlemede etkili şekilde kullanılabileceği tespit edilmiştir.