Оптимізація температурних режимів для проростання насіння пажитниці багаторічної (Lolium perenne L.) - Володимир ОЛЕКСЯК; Олег СТАСІВ; Л. З. БАЙСТРУК-ГЛОДАН; Галина БІЛОВУС (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Lolium perenne L. – основний вид пасовищ, сінокосів, незамінний компонент газонних сумішок. Температура є основним фактором, який контролює розвиток рослин. Впровадження у виробництво сортів пажитниці багаторічної, адаптованих до нових діапазонів температур, є важливим в умовах зміни клімату. Для створення сортів з високим адаптивним потенціалом потрібно знати внутрішньовидову мінливість реакцій вихідного матеріалу на температуру. Метою дослідження було проаналізувати вибірку насіння зразків пажитниці багаторічної, реакцію на постійну температуру під час проростання та початкового росту.