KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE BEKLENTİLERİ: BEŞ YILDIZLI OTELLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - CRISIS MANAGEMENT PRACTICES AND EXPECTATIONS OF HOSPITALITY ENTERPRISES: A STUDY ON FIVE STAR HOTELS - Ali Dalgıç; Kemal Birdir (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kriz, bir örgütün, bölgenin ya daülkenin içsel veya dışsal çevresinden dolayı ortaya çıkan, faaliyetleri sekteyeuğratan, örgütleri ve çalışanlarını fiziksel ve zihinsel olarak tehdit eden,normal yönetsel yöntemleri kullanarak aşılması zor görülen ve planlı olmayanbir oluşumdur. Turizm sektöründe yaşanan bir krizin iyi yönetilmemesisonucunda, turizm pazarında kötü bir imajın oluşmasıdestinasyona yönelik talepte azalma, turizm gelirlerinin düşmesi, turizmişletmelerinin maddi kayıplar yaşaması, turizm sektörüyle bağlantılı olandiğer sektörlerin olumsuz etkilenmesi veülkedeki işsizlik oranın artması gibi olumsuz sonuçlarla karşı karşıyakalınabilir. Bu sebeple kriz yönetimi konusu turizm sektörü açısından ayrı biröneme sahiptir. Bu bağlamda bu çalışmada, Türkiye’de meydana gelen krizdenetkilenen konaklama işletmelerinin kriz yönetim uygulamaları ve kısa ve uzunvadeli olumlu ve olumsuz beklentiler araştırılmıştır. Yapılan görüşmeler veanket uygulaması sonucunda, konaklama işletmelerinin krizle başedebilmekamacıyla en çok pazarlama konusunda çalışmalar yaptıkları ve kriz nedeniyle gelenekselpazarlarda yaşanan daralmayı aşmak için, yeni pazar arayışlarına giriştikleribulgulanmıştır. Konaklama işletmelerinin krizi daha etkin bir şekildeyönetebilmeleri için, pazarlama uygulamalarının yanısıra insan kaynaklarıyönetimi, bakım-onarım ve yönetim uygulamalarına da önem vermeleri önerilmektedir.