Tık Odaklı Habercilik Çerçevesinde Ekonomi Haberlerinin İncelenmesi - Mert Küçükvardar (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Gazeteciler haberlerini ilgi çekici kılmak ve geniş bir takipçi kitlesine ulaşmak için farklı iletişimyöntemlerine başvurmaktadır. Bunlardan biri olan tık odaklı habercilik, okuyucuların ilgisini çekmekamaçlı olarak çeşitli tıklama tuzaklarının kullanıldığı ve buna ana akım medyanın dâhil olduğu bir çevrimiçi habercilik yöntemidir. Bu araştırmada ekonomi haberleri nitel içerik analiz yöntemiyle incelenmiştir.Araştırmaya konu olan internet sayfaları Similarweb’e göre Türkiye’de en çok ziyaret edilen 100 internetsayfası arasında yer almaktadır. İnceleme süresi sonunda toplam 485 ekonomi haberi tık tuzağı kategorileriçerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmaya göre yayınlanan her üç haberden birinin tık odaklı habercilikanlayışıyla hazırlandığı görülmüştür. Tık odaklı olan haber içeriklerine yapılan kullanıcı yorumları da tıkodaklı habercilik özelliği taşımayan içeriklere yapılan yorumlara göre oldukça yüksektir. Haber sitelerindeen çok tercih edilen tıklama tuzağı ise “muğlak bırakma” olarak görülmüştür. Sonuç olarak her üç sitedetıklama tuzaklı habercilik tekniklerinin uygulandığı göze çarpmaktadır. Bu durum haber sitelerinin dahafazla ziyaretçi kazanmak ve haberlere yapılan etkileşimleri artırmak gibi isteklerinden kaynaklanmaktadır.