Sahabenin Kur'ân Ahkamının Tatbikindeki Coşkusu - Kerim Buladı (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Ashâb-ı kirâm, Kur’ân’ın ilk muhatapları olmasının yanında Hz.Peygamber’e en yakın arkadaşlar olmuş ve aynı zamanda vahyin ağır sorumluluğunu paylaşmada Rasûl-i Ekrem’e hiç tereddüt etmeden destek vermiş, hatta canlarını ve mallarını bu uğurda feda etmekten çekinmemişlerdir.Ashâb-ı Kirâm, İslam devletinin ilk kurucu üyeleri olmasının yanı sıra İslam medeniyetinin nüvesini teşkil eden erdemli bir toplu- luktur. Onlar, “Semi’nâ ve eta’nâ (işittik ve teslim olduk)” diyerek, hiç çekince koymadan Kur’ân’ın emir ve yasaklarına bağlılıklarını ve inkıyatlarını göstermiş örnek nesildir. Bu sebeple onların, Kur’ân’ın prensiplerini hayatlarına aksettirmede gösterdikleri yöntem, sabır, fedakârlık, daha sonraki nesillerin iyi anlaması gereken vazgeçilmez örneklerdir. Bu makalemizde onların, Kur’ân’ın, emir ve yasaklarını hayatlarına nasıl yansıttıkları çeşitli örnekler çerçevesinde anlatılacak ve tahlil edilecektir.