Kargo Hizmetlerinin Pazarlanmasında Tüketici tercihlerini Etkileyen Faktörler: Malatya’da Bir Alan Çalışması - Ahmet Ünal; Mustafa Yücel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Toplumların ekonomik kalkınma sürecinde hizmetler sektörü, iktisadi gelişmeye katkısıbakımından en önemli sektörler içerisinde yer almaktadır. Taşımacılık hizmetleri ise, hizmetler sektörü içerisinde yarattığıkatma değer, istihdam ve diğer ekonomik göstergeler açısından önemli bir konuma sahiptir. Özellikle günümüzde ekonomik globalizasyonun tüm sektörlerde etkisini hissettirmesiyle birlikte hizmetler sektörü içerisinde taşımacılığın önemi daha fazla artmıştır. Küreselleşme ile birlikte hemen her alanda görülen değişim ve gelişim işletme dünyasınıda etkisi altına almıştır. İşletmeler artan rekabet baskısıaltında günümüzün bilinçli tüketicilerinin gözünde fark edilebilir olmaya çalışmaktadır. Fark edilebilme ile birlikte tercih edilmek ve bunda sürekliliği sağlayabilmek “tüketici odaklı” yaklaşımların benimsenmesini gerekli kılmaktadır. Bu noktada lojistik faaliyetler ve kargo hizmetlerinin sunumu büyük bir önem kazanmaktadır. Türkiye birçok alanda kavramlarıyabancıkaynaklardan edinmiştir. Bu da beraberinde sınıflandırma ve tanımlama yapmada ya da uluslararasıboyutta karşılaştırma yapma da bazızorluklarıberaberinde getirmektedir. Yabancıkaynaklarda, kargo; öncelikli olarak denizyolu ve havayolu sektörlerinde kullanılan ve “yük” kelimesinin diğer bir manası şeklinde tanımlanmaktadır.Kargo ve kargo işletmecisi kavramlarıTürkiye’de ise, kargo, “Tekparçada en fazla yüz kilo gramıgeçmeyen genellikle ambalaj ve kap içerisinde olan küçük boyutlu koli, sandık, paket gibi parça eşya” şeklinde tanımlanırken, kargo işletmecisi ise, “bağımsız bir işyerinin kullanma hakkına sahip olan ve kargoyu teslim alarak kısa sürede gönderilene ulaştırmak amacıyla kendi gözetimi ve denetimi altında yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, aktarma ve gönderilene teslim gibi hizmetleri yerine getiren, taşımayıyapan ve ya yaptıran ve bundan doğacak sorumluluğu üstlenen kişi” şeklinde tanımlanmaktadır. Hizmetlerin pazarlanmasında karşılaşılan sorunlar çok değişik ve çözümleri daha zordur. Bir hizmet sektörü olan taşımacılık, ülke içinde ve dışında sosyal, ekonomik ve politik kararlardan etkilenen sektörlerin basında gelmektedir. Sektörün oluşumu, gelişimi ve yönlendirilmesi değişken faktörlere bağlıdır. Taşımacılık bir hizmet üretimidir. Hizmeti sunan; taşıyıcılar, acenteler, sigorta İsletmeleri ve gümrük komisyoncularıbirbirleriyle iliksi ve işbirliği içersindedirler. Bu isletmelerin faaliyetleri birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Sektörde rekabet fiyata dayalıdır. Kargo şirketlerinin pek çoğu hizmette kalite ile değil, daha ucuz tasıma mantığıile hareket etmektedirler. Bu durum hizmette kaliteyi olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye’de kargo taşımacılık hizmetlerine yönelik araştırmaların yok denecek kadar az olması, bu çalışmanın yapılmasında en önemli teşvik edici unsur olmuştur. Bu çalışmanın temel hedefi: araştırmacıların ilgisini bu alana çekmek ve mevcut koşullarda sunulan kargo taşımacılık hizmetlerinin pazarlanmasıve kalitesi ile ilgili incelemelerde bulunmaktır. Çalışmada hedeflenen nihai sonuç: kargo taşımacılık hizmetlerinin pazarlanmasıve hizmet kalitesinin geliştirilmesi konusunda kargo firmalarına yol göstermek ve çözüm önerilerinde bulunmaktır.. Çalışmanın ana kütlesini Malatya ilinde bulunan İnönü Üniversitesi bünyesinde görev yapmakta olan akademik personel oluşturmaktadır. Konu üzerine literatürde çok az çalışma bulunmasınedeniyle bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin sektör ve araştırmacılar için yararlıbir kaynak olabileceği düşünülmektedir.