Bazı Antidepresan ve Antiepileptik İlaçların İnsan Kanında Eş Zamanlı Analizi için LC-MS/MS Yöntemi Geliştirilmesi - Osman Aksu; Ertuğrul Kaya; Mert Dönmez; Ümit Ergun; Mehmet Kamil Temel (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, sık kullanılanantidepresan ilaç etken maddeleri olan Paroksetin, Sitolapram, Essitolapram,Venlafaksin ile antiepileptik ilaç etken maddeleri olan Karbamazepin veOxkarbamazepin moleküllerinin tayini için, insan kanında SıvıKromatografisi-Kütle Spektrometresi (LC-MS/MS) cihazı ile basit, hızlı vegüvenilir olan bir metot geliştirilmiştir. Her bir ilaç etken maddesi için gerikazanım, doğruluk, yüzde bağıl standart sapma (%RSD), gözlenebilme sınırı (LOD)ve alt tayin sınırı (LOQ) gibi bazı analitik parametrelerin belirlenip,ölçülebilir en düşük değerlerin yüksek hassasiyet ile en kısa sürede eş zamanlıolarak yapılması amaçlanmıştır. Etken maddelerin her biri için belirlenen konsantrasyonlarda;LOD değerleri 0,06-0,36 ng.mL-1, LOQ değerleri ise 0,21-1,21 ng.mL-1 aralığında eldeedilmiştir. Gün içi tekrarlanabilirlik değerlerinde %RSD sonuçları 0,15-10,71ng.mL-1, günler arası tekrarlanabilirlik değerlerinde ise %RSDsonuçları 0,23-13,75 ng.mL-1 aralığında bulunmuştur.