DEZVOLTAREA CONTINUĂ A PROGRAMEI ȘCOLARE: CONCEPT, MODELE, EXPERIENȚE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Dezvoltarea curriculumului școlar este o problemă complexă care implică diferite perspective de abordare: psihologică, pedagogică, didactică, managerială etc. În articolul dat se încearcă definirea și caracterizarea noțiunii de „dezvoltare curriculară” dintr-o perspectivă modernă și postmodernă. Dezvoltarea curriculumului școlar se prezintă în două sensuri: conceperea de noi programe/discipline școlare și optimizarea, modernizarea și actualizarea curriculumului școlar în funcțiune. Totodată, se propune un model de dezvoltare a curriculumului școlar axat pe cinci etape: cercetarea/conceptualizarea curriculară; proiectarea curriculară; evaluarea proiectului curricular; validarea curriculară; implementarea/instituționalizarea curriculară. Fundamentarea unui model de dezvoltare curriculară presupune și o analiză a problemei din diferite țări, ca surse de identificare a unor repere teoretice și praxiologice de realizare a acestui proces. Cuvinte-cheie: curriculum școlar, dezvoltare curriculară, optimizare curriculară, reactualizare curriculară, modernizare curriculară, cercetare curriculară, proiectare curriculară, curriculum optim.