Początki Kościoła katolickiego w angielskich koloniach na terenie Ameryki Północnej - Wojciech Roszkowski (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
W artykule zostały przedstawione początki Kościoła katolickiego w angielskich koloniach Ameryki Północnej ze szczególnym uwzględnieniem Nowej Funlandii, Baltimore oraz stanu Maryland. W artykule został przedstawiony ogromny wpływ katolików na wykształcenie się amerykańskiej tradycji tolerancji religijnej, która następnie została niejako wcielona przez Ojców Założycieli Stanów Zjednoczonych.