ULUSLARARASI İLİŞKİLER KURAMLARI IŞIĞINDA DOĞU AVRUPA ÜLKELERİNDE SOĞUK SAVAŞ SONRASI DIŞ POLİTİKA BELİRLEME SÜRECİNİN ANALİZİ - Şaban Tanıyıcı (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Soğuk savaş döneminin sona ermesi Doğu Avrupa ülkelerinin Sovyetler Birliği güdümündeki çeşitlilik göstermeyen dış politikalarında farklılasmayı da beraberinde getirmiştir. Güvenlik kavramının dış tehditlerin yanında iç tehditleri de kapsayacak şekilde genişlemesi, dış politika belirleme sürecini etkileyen aktörlerin sayısının ve türlerinin artması, bu ülkelerin dış politikalarının anlaşılmasının soğuk savaş dönemine göre daha karmaşık hale gelmesine yol açmıştır. Bu makale uluslararası ilişkiler kurumlarının daha kompleks hale gelen bu süreçleri ne ölçüde anlamaya yardım ettiğinin analizini yapmaktadır. Makalede Realizm, Liberalizm, Neoliberal Kurumsalcılık ve Yapısalcılık kuramları ayrı ayrı ele alınarak Doğu Avrupa ülkelerinin soğuk savaş sonrası dış politika belirleme süreçleri incelenmektedir.