ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДЕРЕВООБРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - О.В. Мартиненко (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut")
Метою статті є дослідження організаційно-економічного забезпечення реалізації експортного потенціалу деревообробних підприємств України. У статті розглянуто теоретичні основи організаційного та економічного забезпечення експортного потенціалу підприємств. Здійснено аналіз діяльності деревообробних підприємств, їх рентабельності та виокремлено проблемні аспекти функціонування промисловості, які негативно впливають на реалізацію експортного потенціалу. Визначено, що зростання експорту продукції з деревини можливе лише завдяки об'єднанню колективних зусиль підприємств лісозаготівлі, деревообробки та меблевого виробництва у великі формалізовані мережеві структури (концерни та кластери), які здатні виступати самостійним суб'єктом договірних відносин із зовнішніми контрагентами. Досліджено підходи до формування мережевих структур, що дало змогу виявити обмеженість та незавершеність інформаційного супроводу процесів їх створення та функціонування. На основі проведеного порівняльного аналізу ефективності діяльності підприємств лісозаготівлі, деревообробки та виробництва меблів та виявлено, що ядром мережевих формувань мають стати підприємства з обробки деревини. Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає у тому, що запропоновані напрями покращення організаційно-економічного забезпечення реалізації експортного потенціалу можуть бути використані деревообробними підприємствами для їхньої структурної модернізації.