Editörden - Tolga Çakmak (Türk Kütüphaneciliği)
Değerli Okuyucularımız,Türk Kütüphaneciliği dergisi editör kurulu adına Dergimizin 2023 yılındaki ikinci sayısını sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum. Bu sayımızda iki araştırma makalesi, bir okuyucu mektubu ve iki kitap tanıtımı yer almaktadır.Dergimizin bu sayısında araştırma makalesi türünde bulunan ilk makale, “Kütüphane Tasarımlarının Öğrencilerin Görsel Algıları Üzerindeki Etkileri: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Örneği” başlığını taşımaktadır. Derya Elmalı Şen ve Beyza Sıla Selçuk tarafından kaleme alınan makalede kütüphane binalarının Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından nasıl algılandığı betimlenmektedir. Bu makalenin editöryal süreçleri Doç. Dr. Kasım Binici tarafından yönetilmiştir.Dergimizde yayımlanan ikinci makalede ise dijital şeffaflık kavramına yönelik sistematik bir literatür değerlendirmesi sunulmaktadır. “Dijital Şeffaflık Kavramı: 2000’lerden Günümüze Uluslararası Literatürün PRISMA Yöntemiyle Sistematik İncelenmesi” başlıklı makale Mehmet Keskin ve Esra Keloğlu İşler tarafından hazırlanmıştır. Editöryal süreçleri Doç. Dr. Şahika Eroğlu tarafından yönetilen makalede dijitalleşme ve şeffaflık bağlamında kavramsal ve kuramsal literatüre ilişkin bir çerçeve ortaya koyulmaktadır.Okuyucu mektupları bölümünde yer alan bir çalışmada ise Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hakan Anameriç’in 59. Kütüphane Haftası’nda katıldığı TRT Radyo 1’de yayımlanan “Gecenin İçinden” adlı programda gerçekleştirilen söyleşinin çözümlenmiş kayıtları sunulmaktadır.Kitap tanıtımı bölümünde bulunan çalışmalardan ilki O’Reilly Media tarafından 2015 yılında yayımlanan “Information Architecture: For the Web and Beyond” başlıklı kitabı konu edinmektedir. Dr. İpek Şencan tarafından incelenen kitapta, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün ders programına yönelik olarak geliştirilen kavramsal modelden hareketle bilgi mimarisi ile bilgi ve belge yönetimi alanı arasındaki bağlantıya da değinilmektedir. Dergimizde yayımlanan bir diğer kitap tanıtımı ise Dr. Öğr. Üyesi Nermin Çakmak tarafından hazırlanmıştır. Çalışmada 2020 yılında yayımlanan “Academic Writing A Handbook for International Students” başlıklı kitabın dördüncü basımından yapılan Türkçe çevirisi üzerinden değerlendirmelerde bulunulmuştur.Bu sayımızın ortaya çıkmasına katkı sağlayan tüm yazarlarımıza, çalışmaların bilimsel değerlendirme sürecinde yer alarak yayın kalitemize katkı sağlayan tüm hakemlerimize ve çalışmaların gönderiminden son ürün aşamasına kadar tüm süreçleri büyük bir özveriyle yürüten editörlerimize, editör yardımcılarımıza, dil ve istatistik editörlerimize, sekretarya ile son okuma süreçlerinde görev alan arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Verimli bir okuma deneyimi dileğiyle…