МОДЕЛЬ ПОРУШЕНЬ СТАНУ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ПРОГРАМОВАНИХ ЗАСОБІВ МОБІЛЬНОГО РАДІОЗВ’ЯЗКУ - С.В. Сальник; П.Г. Сидоркін (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті запропоновано модель порушень стану функціонування систем управління програмованих засобів мобільного радіозв’язку. Було проведено огляд особливостей, якими характеризуються сучасні програмовані засоби мобільного радіозв’язку, та встановлено, що ефективна робота цих засобів потребуватиме впровадження в її складі відповідної системи управління для прийняття необхідних управлінських рішень, направлених на забезпечення ефективного функціонування програмованих засобів мобільного радіозв’язку. Також проведено аналіз сучасних досліджень і публікацій з питань використання мобільного радіозв’язку, програмованих засобів радіозв’язку, систем управління, оцінювання порушень стану функціонування різного роду систем. Були визначені поняття моделі порушення, ризику, загрози, вразливості, також встановлено принципи здійснення порушень, методи та способи реалізації порушень, способи встановлення впливів, визначено взаємодію об’єкта проведення порушень з сукупністю факторів, які можуть бути використані для реалізації порушень. Все зазначене було основою в розробці моделі порушень стану функціонування, в якій визначені вирази, що вказують на те, що існує велика кількість різнорідних факторів, які впливають на стан функціонування системи управління. Таким чином, здійснення множини факторів порушень та процес виявлення порушень залежатиме від повноти завчасно проаналізованих, оцінених, змодельованих факторів порушень на складові частини системи управління, аналізу можливих варіантів реалізації порушень, а також від швидкості адаптації засобів захисту системи управління до нових факторів. Застосування цієї моделі забезпечить виконання мети проведення розробки для уявного представлення процесу оцінювання порушень стану функціонування та покращення показників ефективності системи управління програмованих засобів мобільного радіозв’язку.