مروری بر پرکننده‌های معدنی در بستر انواع پلیمر به منظور پوشش محافظ در برابر پرتوهای یونیزه‌کننده - منصوره هدایی; محمد خواجه مهریزی; مهدی شریفیان; محمد اسلامی کلانتری (مطالعات در دنیای رنگ)
در سال‌‌های اخیر، با گسترش دامنه تشخیصی بسیاری از امکانات پزشکی، احتمال قرار گرفتن در معرض پرتو X و پرتو گاما افزایش یافته است. به همین دلیل پیش‌‌بندهای سرب برای تأمین محافظت در برابر پرتو X استفاده شده‌‌اند و هنوز هم به همین منظور مورد استفاده گسترده قرار می‌‌گیرند. پیش‌‌بندهای سربی فعلی دارای مشکلات بسیاری مانند کاهش اثربخشی محافظت، افزایش سطح ناراحتی و وزن زیاد هستند. نقص در پیش‌‌بندهای سربی مانند ترک‌‌خوردگی و سوراخ می‌‌تواند پرتو را به بیرون نشت داده و باعث بروز آسیب‌‌های جسمی در فرد شود. در این مقاله به بررسی چرایی استفاده از سرب و یافتن مواد جایگزین برای سرب در کامپوزیت‌‌های مختلف و مقایسه‌‌ی این مواد باهم از نظر اندازه ذرات، شدت تابش، ضخامت و خصوصیات فیزیکی پرداخته است. محققان نشان دادند که با جایگزینی سرب توسط مواد معدنی می‌‌توان به پیش‌‌بندهایی با وزن کمتر، زیست‌سازگاری بهتر و انعطاف‌‌پذیری بیشتر رسیدکه اندازه ذرات مواد معدنی مورد استفاده و ضخامت لایه محافظ متشکل از این مواد نقش مهمی را در تضعیف پرتوهای یونیزه‌کننده بازی می‌‌کند.