Tehno-ekonomska analiza zamene električnog kotla toplotnom pumpom vazduh voda za zagrevanje stambenog prostora - Mladen Josijević; Dušan Gordić; Vladimir Vukašinović; Jelena Nikolić; Dubravka Živković (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U radu je razmatrana implementacija toplotne pumpe tipa vazduh-voda za zagrevanje domaćinstva kao zamena za električni kotao. Predložena je metodologija za utvrđivanje potrošnje energije za zagrevanje objekta na osnovu prikupljenih podataka sa računa za električnu energiju i simulacija softverom za proračun gubitaka toplote na osnovu građevinske fizike objekta. Razvijena metodologija je analizirana na studiji slučaja. Rezultati su pokazali da je u slučaju analiziranog objekta moguće ostvariti uštedu u potrošnji električne energije od oko 60%. U finansijskom smislu, uzimajući u obzir tarifni sistem naplate moguće je očekivati smanjenje računa za električnu energiju i do 3 puta. Prost period povraćaja investicije je za analizirani slučaj oko 4 godine.