Davlumbazlarda Kullanılan Komponent Özelliklerinin Enerji Tüketimi ve Çalışma Performansı Üzerine Etkisinin Deneysel-İstatiksel Olarak İncelenmesi - Engin Nas; Yusuf Özbakış (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada mutfak davlumbazlarında kullanılan, motor ve filtrelerin ürün performans ve enerji tüketimi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç için mutfaklarda kullanılan piramit tipi, iki farklı boyuta sahip davlumbaz seçilmiştir. Davlumbazların performansını optimize etmek için hem deneysel hem de istatiksel olarak incelenmesinde Taguchi L8 deneysel tasarım yönteminden yararlanılmıştır. Seçilen yöntem ile farklı boyutta (60–90 cm) ve farklı özelliklerde motor (450-650 m3/h) ve filtre (3-5 katman) konfigürasyonuna sahip davlumbazların üretimi gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçları incelendiğinde, 60cm boyuta sahip davlumbazların yıllık enerji tüketimi (AEC) en düşük 43,6 kWh/a iken en yüksek 62,7 kWh/a olduğu ve 90cm boyuta sahip davlumbazların ise en düşük 48,7 kWh/a iken en yüksek 63,0 kWh/a olduğu görülmüştür. Filtrelerin yağ tutma verimliliği incelendiğinde en düşük yağ filtre verimliliği %68,4 olarak 90cm boyuta sahip davlumbazda ve en yüksek %80,6 olarak 60cm boyuta sahip davlumbazda olduğu görülmüştür. Deneysel sonuçların istatiksel olarak analizleri gerçekleştirilmiş ve Sinyal/Gürültü oranları, Anova ve Regresyon analizleri incelenmiştir. Sinyal/Gürültü oranları incelendiğinde en verimli noktadaki debi (QBEP), yıllık enerji tüketimi (AEC), maksimum devirde hava akışı, ses performansı (LWA) ve yağ filtresi verimliliği (GFE) için en ideal seviyeler sırası ile A2B2C2, A1B1C2, A2B2C2, A2B2C1 ve A1B2C1 olarak belirlenmiştir. Anova sonuçları incelendiğinde QBEP, AEC, maksimum devirde hava akışı ve LWA için en etkili parametrelerin sırası ile %96,62, %93.02, %98,87, %41,45 oran ile motor olarak belirlendiği, yağ filtresi verimliliği için en etkili parametrenin ise %62,72 oranla filtre katmanı olarak tespit edilmiştir.