Dokumenty ze zbiorów Teatru Narodowego - Edward Krasiński (oprac.) (Pamiętnik Teatralny)
Materiał archiwalny zawierający jedenaście listów i dwa oświadczenia dla Komisji Kontroli Partyjnej. Dokumenty związane są ze sprawą inscenizacji Dziadów w reżyserii Kazimierza Dejmka, a pochodzą z archiwum prowadzonego w Teatrze Narodowym za czasów dyrekcji Dejmka (1962–1968) przez sekretarz literacką Halinę Zakrzewską. Wśród dokumentów znajduje się m.in. list Dejmka do ministra Lucjana Motyki z prośbą o zwolnienie ze stanowiska dyrektora Teatru Narodowego. We wstępie autor opracowania przypomina życiorys Zakrzewskiej oraz dzieje prowadzonego przez nią archiwum przechowywanego obecnie w Bibliotece Narodowej.