Çokkültürlülük Teorisine Çağdaş Katkılar ve Bireysel Haklar-Grup Hakları Ekseninde Çokkültürlülüğü Tartışmak - Mesut Hazır (Akademik İncelemeler Dergisi)
Çokkültülülük, farklı toplum veya etnisitelerin birlikte yaşama tecrübesi esnasında ihtiyaç duyulan bir teori olmuştur. Gerek göçmen ülkeler, gerek yüzyıllardır birlikte yaşayan toplumlar, ya en başından ya da zaman içinde değişen ihtiyaçlar ve dünyayı algılama biçimleri nedeniyle birlikte yaşama konusunda problem üretmişlerdir. Önceleri monist yaklaşımların ön planda çıktığı düşünce biçimleri yaygın iken, tek tip hayat algısının her toplumu tatmin etmediği görülmüş, çokkültürcü yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Çokkültürlülük bir vaka olarak tarihin her döneminde söz konusu olsa da, bir dünya görüşü ya da ideoloji olarak yenidir. Bu çalışmada, monist yaklaşımları temsil eden klasik liberal görüşler ile çoğulcu yaklaşımları temsil eden çokkültürcü teoriler kıyaslanmış, her iki yaklaşıma yapılan çağdaş katkılar ele alınmıştır.