Sosyo-Politik Gelişmişlik ve Çevre Göstergeleri - Abdulkadir Altınsoy (Akademik İncelemeler Dergisi)
Sosyo-politik gelişmişlik; toplumsal, ekonomik ve meka nsal o zellikler açısından; eg itim, sag lık,altyapı, iletişim, ulaşım, konut, çevre gibi temel hizmetlerin sunulma du zeyinin, asgari standartlarınu stu nde olması olarak tanımlanmaktadır. Sosyo-politik gelişmişlig e ilişkin deg erlendirmeleri o znelve nesnel olarak iki grupta kategorize edebiliriz. Kişisel deg erlendirmeler temel alınarakgerçekleştirilen yaklaşımlar o znel yaklaşım, bilimsel açıdan o lçu lebilen veriler temel alınarakgerçekleştirilen yaklaşımlar nesnel yaklaşım olarak tanımlanmaktadır. Gelişmişlig in o lçu lmesineyo nelik gerçekleştirilen çalışmalarda farklı sonuçlar elde edilse de o znel go stergelerin degereklilig inin nesnel go stergelerden daha az olmaması yo nu nde go ru ş birlig i bulunmaktadır. Budog rultuda çalışmada uluslararası kuruluşlar, uluslararası şirketler ve ulusal kuruluşların sosyopolitik gelişmişlik o lçu mlerinde kullandıkları endeksler tanıtılmıştır. Endekslerin belirlenmesindeliteratu r taraması yo ntemi kullanılmıştır. Sosyo-politik gelişmişlik kavramı altında deg erlendirilençevre go stergeleri bu tu nleşik sosyal politika kapsamında incelenmiştir.