REVISITING KURDISH QUESTION IN TURKEY: A HOPE FOR SOLUTION? - Nezir Akyeşılmen (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Kürt sorununun kökleri Osmanlı’nın geç dönemlerine 1800’lere dayanmasına rağmen, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla hız kazanmış ve kapsamı genişlemiştir. Son 28 yılda bu çatışma, şiddet içermekte ve yoğunluğu Türkiye toplumunda ciddi bir korkunun kaynağını oluşturmaktadır. Son 30 yılda 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği dünyanın in çok şiddet barındıran çatışmalaından biri olmuştur. Heidelberg Uluslararası Çatışmaları Araştıma Enstitüsü (HIIK) tarafından Kürt sorunu şiddeetli bir kriz ya da sınırlı bir savaş olarak tanımlanmaktadır. Diğer benzer uluslararası siyasi çatışmalar gibi, Kürt sorunu da tıpkı bir aysberge benzer: Görünen çatışmanın ufak bir kısmıdır, fakat altında algılar, çıkarlar, değerler, kültür, davranışlar, ihtiyaçlar, varsayımlar, kuşkular ve baskılar var. Bu makale, tarihi arka planıyla, sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi nedenleriyle, dinamik ve aktörleriyle, çatışmayı tırmandıran tüm factor ve unruları analiz etmektedir. Son bölümde, çözüm önerileri üzerinde durmakta ve Kürt sorununun bir çözüm sürecinde bulunduğu, fakat gidilecek çok da yol olduğunu ileri sürmektedir.