Restoratif Diş Hekimliğinde Çürük Önleme ve Tedavilerinde Nanoteknoloji Stratejileri - Cemile Yılmaz (Selcuk Dental Journal)
Diş çürüğü en sık görülen ağız hastalığıdır. Diş çürüklerinin bakteriyolojik etiyolojisi, bu tür oral bulaşıcı hastalıkları önlemek için antibiyotik veya antimikrobiyal ajanların kullanımını teşvik eder. Sistemik antibiyotikler diş çürüklerini tedavi etmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Bununla birlikte, diş çürüklerine karşı savaşmak için yeni antimikrobiyal ajanlar geliştirilmiştir. Nanoteknoloji, nanomalzemelerin kullanımı yoluyla tıp da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda birçok heyecan verici ve yeni uygulamalar ortaya çıkmasını sağlamıştır. Nanopartiküllerin kullanımı artık diş enfeksiyonları ve hastalıklarının tedavisi ve önlenmesi için düşünülmektedir. Bu nanomalzemeler, diş çürükleri de dahil olmak üzere ağız hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için restoratif, protetik, endodonti, periodontal tedaviler ve implantasyonlarda kullanılan rezinler, metaller, seramikler vb. gibi malzemelere dahil edilebilir. Nanoteknoloji diş çürüklerini iki ana yaklaşımda tedavi eder. Diş çürüğü yönetimi için nanoteknoloji tabanlı stratejiler remineralize yaklaşım ve antibakteriyel yaklaşımdır. İlk yaklaşımda, kalsiyum fosfat, kalsiyum florür, hidroksiapatit ve florohidroksiapapit gibi florür ve kalsiyum salınım kabiliyetine sahip nanomalzemeler remineralizasyon adı verilen bir süreçte kullanılmaktadır. Gümüş, kuaterner amonyum polietilenimin ve çinko oksit nanopartikülleri gibi antibakteriyel nanomalzemelerin uygulanması ikinci yaklaşımdır. Bu iki yaklaşımın bir kombinasyonu daha iyi sonuçlar sunmak için de kullanılabilir. Bu derlemenin amacı, diş çürüklerinin gelişimini durdurmak ve önlemek amacıyla, oral patojenlerle mücadelede nanoteknoloji ile yeni ve geliştirilmiş dental ajanların kullanım, etki mekanizmaları hakkında en güncel bilgileri bir arada toplamaktır.