Zamknięte przestrzenie Billa Violi - Andrzej Pitrus (Kwartalnik Filmowy)
Artykuł jest poświęcony wybranym aspektom twórczości Billa Violi. Pitrus skupia uwagę na instalacjach immersywnych, które amerykański artysta realizował przede wszystkim w latach 80. Miały one szczególny charakter, bowiem łączyły medium wideo z aranżacją przestrzeni pozwalającej widzom zanurzyć się w rodzaju alternatywnej rzeczywistości. Prace Billa Violi są zanurzone zarówno w tradycji sztuki europejskiej, jak i w filozofii oraz estetyce Dalekiego Wschodu. Dlatego ich interpretacja wymaga sięgnięcia każdorazowo po nieco inne narzędzia. Jednak z drugiej strony ten nurt w twórczości Violi cechuje się konsekwencją i powtarzalnością niektórych motywów. Artykuł jest pierwszą kompleksową prezentacją immersywnych instalacji artysty, które są nie tylko rzadko wystawiane, ale także nieczęsto omawiane przez krytykę.